Verdun Xbox One reviewOntwikkelaar: M2H en Blackmill games
Beschikbaar voor: PC, Xbox One en PS4
Getest op: Xbox One
Cricket auteur: Blacky2210


De slag van Verdun vond plaats van 21 februari 1916 tot en met 20 december 1916 en is tot op vandaag gekend als één van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.

De game is gebaseerd op deze veldslagen en werd zo realistisch als mogelijk gehouden. Verdun is al even beschikbaar voor de PC en de PS4 en is sinds 08 maart beschikbaar voor de Xbox One. Wij hadden de game nog niet eerder gespeeld maar konden het toch niet laten om de Xbox One versie te gaan testen.

Wat mij vooral interesseert in Verdun is dat deze game terug gaat naar shooter basics. Op een zeer realistische manier gaan we terug in de tijd waar er een helse strijd gestreden werd in barre omstandigheden om soms maar een loopgraaf of kleine ruimte te veroveren.


Squads

Een squad bestaat uit vier spelers waar iedere speler een specifieke rol heeft:

Officier:

De officier staat in voor het geven de bevelen. Wanneer je dit personage bent, zal je het objectief moeten aangeven waar je squad zich naartoe moet gaan richten. Verder beschik je over enkele vaardigheden die bestaan uit: gasaanval, rookgordijn of mortieraanvallen op de vijandige posities

Grenadier:

De grenadier is uitgerust met explosieven die nodig kunnen zijn om een greppel met tal van vijanden vlug te gaan ontruimen.

Schutter:

De schutter kan je vergelijken met de gewone soldaat of sniper. Met een single shot geweer met eventuele bajonet erop bevestigd, ga je de vijand te lijf

Machinegeweer:

De machinegeweer zorgt voor en grote ondersteunende rol gezien de meeste tegenspelers met een single shot geweer aan het vechten zijn. Hiermee kan je zeer snel de vijand gaan overheersen terwijl je ondersteuning biedt aan de rest van uw squad.

De Belgen zijn voorzien van Vlaamse strijdkreten waardoor het spelen voor ons natuurlijk ook een stuk aangenamer wordt. Zo hoor je de soldaten roepen: ” De moffen zijn daar” of ” Voor de Koning!”. Ondertussen wordt je aangemoedigd door het Belgische volkslied. Meer vaderlandsliefde kan je niet voelen in een game!

Hier kan je dan ook duidelijk zien dat de makers toch oog hebben voor detail. Moest men het gemakkelijk willen maken, kon men evengoed de Belgische strijdkrachten in het Frans laten spreken.


Wapens

De game brengt ons een aantal van 54 verschillende wapens verdeeld over de verschillende strijdkrachten.

Enkele voorbeelden zijn:

 • Fusil Mle1907-15 “Berthier”
 • Mousqueton Mle. 1892 Berthier
 • Fusil Mitrailleur Mle 1915 CSRG Chauchat
 • Grenade Mle1916 Billant F1
 • M1887 Feldspaten
 • Fernglas08 Binoculars
 • Gewehr 98
 • Karabiner 98 AZ
 • Fusil Mle 1886 M93 Lebel
 • Machine Gun Moedel 1914 Lewis
 • Pistole Parabellum 1908 Luger
 • Mashinengewehr 08/15
 • MK n5 Mills Bomb
 • Mashinenpistole 18/I
 • Pistolet Automatique Ruby
 • Lee Enfield Mark III
 • Stielhandgranate M1915
 • Trench Club
 • Boker M1915 Trench Knife
 • Trench Knife Mle1916 Le Vengeur
 • Webley Mk VI Revolver
 • CsRG 30-06 M1918 Chauchat

Voor een gedetailleerde lijst inzake deze wapens kunt u terecht op een mooie uitleg gegeven door de Steamcommunity.

Verder is de game onderhevig aan enkele ballistische vormen zoals:

Bullet Drop:

Naar mate de afstand  van het projectiel, neemt de kracht af waardoor de zwaartekracht een rol gaat gaan spelen op het projectiel.

Leading Target:

Gezien de vijand zich verplaatst, zal je ietwat moeten anticiperen waardoor gezien de afstand het bewegende doelwit reeds weg kan zijn alvorens uw projectiel aankomt. Je zal dan ook zoals in het echt moeten rekening houden met de richting van uw doelwit.


Omgeving

De locaties zijn gebaseerd op echte slagvelden. Zo zijn volgende omgevingen beschikbaar in de game:

 • Artois
 • Aisne
 • Champagne
 • Argonne
 • Flanders ( Vlaanderen )
 • Picardie
 • Vauquois
 • Vosges ( Vogezen )


Game Modi

Doorheen de verschillende game modi mag je deel uitmaken van de realistische gevechten op het grondgebied van Frankrijk en België

Frontlines

In Frontlines moet je alvorens te starten een fractie kiezen waarvoor je wil vechten. Mijn persoonlijke favorieten zijn natuurlijk de Belgen.

Deze modus gaat simpel over aanvallen en verdedigen. Je zit effectief op de frontlinie en zal je greppel moeten verdedigen tegen de oprukkende vijand of je zal zelf het bevel krijgen om de loopgraaf van de vijand te gaan veroveren. Een spannend duw en trekspel verzekerd.

Attrition

Een variatie op de team deathmatch. Beide partijen starten met een aantal tickets. Per kill wordt een ticket afgetrokken met als bedoeling de tickets van de tegenpartij op 0 te krijgen.

Rifle Deathmatch

Een free for all team death match met enkel een geweer als bewapening.

Squad defence

Ga samen met andere spelers online en verdedig een objectief. Ondertussen krijg je waves van computergestuurde tegenstanders die je samen dient te overwinnen.


Conclusie

Verdun is één van de meest realistische games die ik ken met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog. Met de authentieke wapens, kostuums en taalgebruik krijg je bij deze game een unieke ervaring.

Je kan deze game wel niet gaan vergelijken met Battlefield 1. Hoewel beide versies over de Eerste Wereldoorlog gaan, zit er toch een groot verschil. Battlefield zorgt voor een grote chaos en toont ons gevechten op grote schaal met een groot showeffect. Verdun brengt ons echter de realistische vorm. Je zit in een greppel te wachten tot de vijand zal aanvallen of tot je het bevel krijgt om zelf de vijand te lijf te gaan. Dit allemaal in een open veld, waar je enkel wat kan schuilen in een krater die misschien gemaakt werd met de gekende “Dikke Berta”. Je loopt als aanvaller je dood tegemoet ofwel je overwinning. Je voelt gauw dat je geen Rambo bent wanneer je even uw hoofd boven de loopgraaf gaat gaan uitsteken om te zien wat er aan de hand is. Als je dit toch doet zonder enige voorzichtigheid of dekking, loop je een groot risico om onmiddellijk afgemaakt te worden door de vijand.

Wanneer je beschoten wordt, ga je realistisch neer. Hiermee wil ik zeggen dat enkele schotwonden voldoende zijn om uw leven te beëindigen. Verder zal je oog moeten hebben voor bijvoorbeeld prikkeldraad. Hier kan je gemakkelijk aan vast  blijven hangen waardoor je geen weg meer op kan en zo een gemakkelijke prooi bent voor de vijand. Ik had wat hetzelfde gevoel als een paintball match ( sorry voor de vergelijking, maar wij kunnen niet vergelijken hoe het erg het moet geweest zijn voor onze voorvaderen ). Je ligt veel meer in dekking en gaat niet onbezonnen te werk. Tenzij je natuurlijk het bevel krijgt om een directe aanval te gaan leiden.

Nog een voorbeeld van het realisme is, dat je bij het herladen in dekking zult moeten gaan. Je kan niet zomaar gaan herladen tijdens het lopen. Je zal je dus bewust moeten zijn van het aantal patronen je hebt en dat je in dekking gaat om veilig te kunnen herladen. Verder zie je niet wie u neergeschoten heeft. Zo kan je bijvoorbeeld gemakkelijk in dekking gaan en niet onmiddellijk ontdekt worden. Zo lag ik bij de verdediging van mijn greppel tussen enkele gesneuvelde soldaten waardoor ik niet onmiddellijk opviel. Hier heb ik toch de greppel van een 15 tal aanvallende soldaten kunnen verdedigen. Ik weet het, “camping paradise”. Maar het leuke aan dit spel is dat je enkele minuten erna gedwongen wordt om te veranderen van verdediger naar aanvaller waardoor het toch zeer leuk blijft. “You win some, you lose some”

Er zijn natuurlijk ook wat mindere punten aan deze game. Zo heb ik persoonlijk het gevoel dat de personagevrijheid iets ruimer moet kunnen. De beweging voelt niet altijd even gemakkelijk aan. Hiermee bedoel ik dat je soms eens ergens blijft haperen of je personage plots ergens gaat opspringen wanneer dit niet echt de bedoeling is. De beweging voelt een beetje lineair zoals je kunt vergelijken met bepaalde shooters van een tiental jaar geleden.

Maar buiten de beweging heb ik geen opmerkingen. We mogen deze titel dan ook niet vergelijken met een AAA game. De game mode “Frontlines” is naar onze mening de meest succesvolle modus van deze game gezien je daar het meest het loopgraven gevoel krijgt.

Prijs kwaliteit gezien is deze game zeker een aanrader voor wie eens meer de realistische toer wil opgaan.

The Crickets Score volgens Blacky2210 7,5/10

 

Over

Gamen is altijd een onderdeel geweest van mijn leven. Al van mijn kinderjaren was ik onmiddellijk in de wolken toen ik in het jaar 1989 kennis maakte met mijn eerste game "Tetris" op de toenmalige Game Boy. Samen met Goofy086 speelden wij al in split screen op de eerste versie van de Playstation op een kleine beeldbuis. Doorheen de jaren is er een grote evolutie ontstaan in de wereld van het gamen. Wij zijn opgegroeid, hebben een familie gesticht en we zijn vader geworden. Echter één ding is niet veranderd en dat is de liefde voor het gamen. Als de kinderen en de vrouw gaan slapen zijn, is er een grote kans dat je mijzelf en Goofy nog online kan vinden.

You may also like...