Review: Dungeons 3

Ontwikkelaar: Realmforge Studios
Uitgever: Kalypso Media
Beschikbaar op: PS4, Xbox One en PC
Getest op: PC ( Steam )
Cricket auteur: Blacky2210


Complete collection

Ik moet onmiddellijk toegeven dat ik de Dungeons games nooit heb gespeeld. Achteraf gezien, heb ik spijt dat deze games zo lang onder mijn radar zijn gebleven. Langs de andere kant was de Dungeons 3 Complete collection de ideale manier om de franchise te leren kennen.

Dungeons 3 is al beschikbaar sedert 2017 en werd aangevuld door middel van een verschillende DLC. Met de verzameleditie krijgen we volgende content:

 • Dungeons 3 basisgame
 • Once Upon a Time
 • Evil of the Caribbean
 • Lord of the Kings
 • Clash of Gods
 • An Unexpected DLC
 • Famous Last Words
 • A multitude of maps
 • Original soudtrack

De complete edition is goed voor meer dan 50 uur gameplezier. Om het basisspel uit te spelen heb ik ongeveer een 36 uren gespeeld en dan heb ik nog niet alle trofeeën behaald. Deze zorgen ervoor dat je een bepaalde missie nog eens opnieuw zal spelen om zo de gewenste trofee te behalen. De DLC packs zorgen voor een leuke extra waardoor je speelplezier zeer gemakkelijk boven de 50 à 60 uren komt te liggen.

Dungeons 3 complete collection, is de ideale game voor wie deze titel altijd eens heeft willen spelen, of voor wie een voordelige bundel wil kopen met alle DLC packs.


Er was eens een duistere elf.

In Dungeons 3 ben jij de kwaadaardige Dungeon Lord. Weliswaar zijn de krachten van de Dungeon Lord nog niet voldoende ontwikkeld waardoor deze een trouwe dienaar nodig heeft. Deze vindt hij in de elfenprinses Thalya.

Thalya is de geadopteerde dochter van de machtige Paladin Tanos.

Tanos heerst over een magisch koninkrijk en staat voor al het goede in de wereld. Thalya zit soms in conflict met haar duistere kant waardoor de Dungeon Lord een opening ziet om haar te verleiden en voor hem te laten vechten. Vanuit hun duister hoofdkwartier, gaan de Dungeon Lord en Thalya de strijd aan met Tanos met het oog op het verspreiden van het kwaad.


Dungeons bouwen

De basisprincipes blijven iedere game hetzelfde. Bouw een dungeon uit, verdedig deze en val ondertussen je vijanden aan. Het concept lijkt simpel, maar dat is het echter niet. De game is enorm goed opgebouwd waardoor deze nooit repetitief aanvoelt.

Als nieuwe speler ben ik eerst gestart met de tutorial. Daar krijg je de basisbeginselen onder de knie die je verder zullen helpen in het verhaal. De tutorial vind ik wel een must om te spelen om zo optimaal je dungeon te kunnen besturen.

Na de tutorial kan je aan de slag in de campaign. Iedere missie is voorzien van 3 trofeeën die je kan behalen. Vergeet deze niet te lezen alvorens je het hoofdstuk start. Sommige van deze trofeeën zijn zeer gemakkelijk te behalen, maar je moet er aan denken om die bepaalde actie te voltooien.

In ieder hoofdstuk word je bijgestaan door de “narator”. Deze vertelt het verhaal alsof je in een sprookje zit. De verteller heeft een aangename stem en voegt een goede dosis humor toe aan het verhaal. Er worden talrijke referenties gemaakt naar bekende films en games en op een humoristische en sarcastische manier gebracht. Het zou ondenkbaar zijn om Dungeons 3 te spelen zonder de narator. Deze toevoeging maakt de game zo sterk.

Iedere missie en het verhaal is zo opgebouwd dat je telkens nieuwe vaardigheden, units of nieuwe kamers kan ontdekken. Dit zorgt er voor dat je altijd iets nieuws kan ontdekken en je speelwijze hier kan op gaan afstemmen. Als nieuwe speler is het telkens een verrassing om deze nieuwtjes te ontdekken. Je evolueert als speler mee met het verhaal.


Controller of muis?

Ik heb de game getest op PC via Steam. Persoonlijk had ik niet onmiddellijk te behoefte om dit via de console te doen. We moeten eerlijk zijn en kunnen zeggen dat Dungeons 3 een echte PC game lijkt. De game is zo goed als volledig speelbaar met de muis. Een keyboard heb je pas nodig voor sneltoetsen. Je units selecteren, je dungeon uitbouwen, je evil points spenderen,… Alles gaat zeer vlot met de muis waardoor je veel tijd uitspaart.

Het volledige spel is speelbaar met een controller, maar ten koste van je tijd. Hoe snel je ook bent met een controller, de besturing kan gewoon niet evenaarden tegenover deze van de PC muis. Als ik een voorkeur moet geven dan is deze keuze dan ook snel gemaakt. Maar het is natuurlijk “the next best thing” en de game wordt hierdoor ook toegankelijk voor de console gamers.


Music please

De muziek is talrijk aanwezig in Dungeons 3. Deze past perfect in het verhaal en past zich aan naar gelang de situatie. Voor wie nog even wil nagenieten van de muziek kan dit via het soundtrack album die ook als extra werd toegevoegd aan deze editie.


Conclusie

“Dungeons 3 Complete Collection” is een mooie verzameling met enorm veel content. Voor een correcte prijs, krijg je een volledig pakket met meer dan 50 à 60 uur speelplezier. Deze duur kan nog een stuk verlengd worden door de skirmish games of om nog eens samen te spelen in een multiplayer.

Dungeons 3 was een aangename ervaring om te spelen en werkt zeer verslavend. Door de mooie opbouw van het verhaal in combinatie met de muziek en de humor blijft je interesse gewekt in de game.

Ik heb de game getest via PC maar als ik zelf de keuze moet maken, prefereer ik een keyboard en muis tegenover een controller. De besturing loopt gewoon een stuk vlotter.

Positief

 • Enorm veel content
 • Vol met humor
 • Spannend
 • Verslavend
 • zeer goed opgebouwd
 • Goede combinatie game, muziek, narator
Negatief

 • Controller vs toetsenbord en muis.

The Crickets score: 9/10

Over

Gamen is altijd een onderdeel geweest van mijn leven. Al van mijn kinderjaren was ik onmiddellijk in de wolken toen ik in het jaar 1989 kennis maakte met mijn eerste game "Tetris" op de toenmalige Game Boy. Samen met Goofy086 speelden wij al in split screen op de eerste versie van de Playstation op een kleine beeldbuis. Doorheen de jaren is er een grote evolutie ontstaan in de wereld van het gamen. Wij zijn opgegroeid, hebben een familie gesticht en we zijn vader geworden. Echter één ding is niet veranderd en dat is de liefde voor het gamen. Als de kinderen en de vrouw gaan slapen zijn, is er een grote kans dat je mijzelf en Goofy nog online kan vinden.

You may also like...