Review: Green Hell

Ontwikkelaar: Creepy Jar
Uitgever: Creepy Jar
Beschikbaar op:  PC, (PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch aangekondigd )
Getest op: PC ( Steam )
Cricket auteur: Blacky2210

Alleen in het woud? Of toch niet?

Survivalgames. Er zijn er al enorm veel van. Ik ben wel een fan van het genre, maar meestal stoor ik mij toch wel aan het gebrek aan een goed verhaal. Green Hell wist mij zeer goed te verbazen door effectief een mooi opgebouwd verhaal voor te schotelen.

Zonder veel spoilers mee te geven, probeer ik het verhaal wat te schetsen. Het echtpaar Jake en Mia zijn gespecialiseerd in de Yabahuaca stam. In het verleden hebben ze al een eerdere expeditie uitgevoerd waar ze tot de constatatie gekomen zijn dat de stam een grote sterkte heeft. De Yabahuaca stam komt echter nooit ziek.


Overleven 1.0

Alvorens je als speler in de huid van Jake kruipt, krijg je de kans om eerst de tutorial te spelen. Ik raad iedereen aan om dit te doen, daar het de start is van het verhaal. Als je deze niet doorloopt, zal je dus een stuk van het verhaal missen. Het verhaal begint bij een nieuwe expeditie, waar Mia contact zal proberen te leggen met de Yabahuaca stam. Bij het doorlopen van de tutorial werd ik in een half uurtje geschoold in het maken van vuur en het craften van de basisvoorzieningen. De tutorial verveelt daarom niet, daar je eigenlijk al het verhaal aan het spelen bent.

Je start wat in het ongewisse, daar je de geschiedenis van Jake en Mia nog niet kent en hun eerdere jungle ervaringen. Ondertussen kan je al wat notities en tapes ontdekken die soms al wat meer duidelijker maken.

Een grote domper in de tutorial is dat er geen uitleg gegeven wordt over het vinden van vers water. Je basisbehoeften kunnen zeer gemakkelijk ingelost worden, maar het vinden van water is niet altijd evident. Er zijn veel waterpoelen en rivieren in de omgeving, maar je kan net zoals in het echt ziek worden bij het drinken van vervuild water. Hoe je het water moet opvangen of koken is dan ook even zoeken om de juiste handelingen te treffen. Persoonlijk heeft het mij toch een tijd gekost om dit onder de knie te krijgen. Een kleine tip die ik kan meegeven is, zoek achter cocosnoten. Hiermee kan je cocosmelk drinken en regen opvangen. Ondertussen kan je wat op zoek hoe je water kan koken op je kampvuur.


Voorzieningen

Door een omstandigheid komt Jake even alleen te zitten in de jungle en moet hij verder op expeditie. Gelukkig heb je nog een radio ter beschikking die werkt op zonne-energie. Zo kan je soms wat meer informatie bekomen via Jake zijn echtgenote.

Alvorens het avontuur te beginnen moet je weten welke behoeftes je moet vervullen. Gelukkig heeft Jake net een nieuw cadeau gekregen van Mia, zijnde een smart watch op zonne-energie. De smart watch voorziet je van:

Het uur.

Zo weet je wanneer het donker wordt. Een goede nachtrust is zeer belangrijk voor je psychische toestand. De game heeft een vorm gevonden om je geestestoestand in de game te gieten. Voldoe je hier niet aan, zou je wel eens kunnen gaan hallucineren.

GPS

Je verplaatsten in Green Hell doe je aan de hand van je GPS in combinatie met je kaart.

Macro-element scanner

Deze toont je behoeftes in de vorm van:

 • proteïne
 • vet
 • koolhydraten
 • hydratatie


Op avontuur

Na het beheersen van je uitrusting, kan je eindelijk op avontuur doorheen de jungle. Green Hell voelt als een echte survival game. Je krijgt effectie het gevoeld dat je echt moet overleven in de jungle. Je moet je constant vergewissen van een mogelijks gevaar. Hiermee bedoel ik:

 • ziektes, koorts
 • roofdieren
 • onbekend eten. Als je iets niet kent en het zomaar opeet riskeer je vergiftigd of gedrogeerd te worden.

Wauw, dat was een lekker brouwsel met een plaatselijke paddenstoel.

Zoals ik heb aangehaald kan je dus niet zomaar onbezonnen op verkenning gaan. Je dient net zoals in het echt met meerdere dingen rekening te houden. Om een voorbeeld te geven is het niet altijd aan te raden om ’s nachts te navigeren. Je slaapt beter een nachtje uit alvorens je tocht verder te zetten.

Green Hell is zeer verslavend door zijn grote kaart. Je blijft nieuwe dingen ontdekken en door het verhaal werd ik enorm gemotiveerd om verder te spelen. Nog een leuke extra is de moeilijkheidsgraad. Hiermee bepaal jij het realisme van de game. De game kan zo ingesteld worden dat je geen basisbehoeftes moet vervullen. Dit geeft de mogelijkheid dat je gewoon vrij kan verkennen. Hierdoor worden alle niveaus en interesses van de spelers gerespecteerd.

Iets wat ik ook nog nooit gezien had in een game is het uitvoeren van een checkup van je lichaam. Je verwondingen zijn duidelijk zichtbaar en moeten behandeld worden alvorens deze kunnen infecteren. Ook kan je drager worden van een bloedzuiger. Het is dus aangeraden om je lichaam nu en dan eens goed te controleren.


Multiplayer

Green Hell is volledig speelbaar tot met 4 spelers. Zelf heb ik deze feature niet kunnen testen omdat ik voorlopig geen team van 4 heb kunnen samenstellen. In deze modus kun je als groep samen je schuilplaats uitbouwen, op jacht gaan, vissen, verkennen of elkaar gewoon wat gaan plagen.


Conclusie

Green Hell is een realistische survivalgame met een zeer sterk verhaal. Tot op heden vind ik de game enig in zijn genre. Creepy Jar slaagt er in zich te onderscheiden van andere survival games door de toevoeging van hun sterk verhaal, aangepaste survivalniveaus en realisme. De game is elke Euro waard en is een must play voor iedere liefhebber van het survival genre.

Positief

 • Realistische survivalgame
 • Sterk verhaal
 • Veel content en grote verkenningsmap
 • Unieke aanpak van het survivalgenre
 • Multiplayer tot met 4 personen
 • Aangepaste survivalniveaus
Negatief

 • Gebrek aan uitleg over de watervoorzieningen in de tutorial

The Crickets score: 8,5/10

Over

Gamen is altijd een onderdeel geweest van mijn leven. Al van mijn kinderjaren was ik onmiddellijk in de wolken toen ik in het jaar 1989 kennis maakte met mijn eerste game "Tetris" op de toenmalige Game Boy. Samen met Goofy086 speelden wij al in split screen op de eerste versie van de Playstation op een kleine beeldbuis. Doorheen de jaren is er een grote evolutie ontstaan in de wereld van het gamen. Wij zijn opgegroeid, hebben een familie gesticht en we zijn vader geworden. Echter één ding is niet veranderd en dat is de liefde voor het gamen. Als de kinderen en de vrouw gaan slapen zijn, is er een grote kans dat je mijzelf en Goofy nog online kan vinden.

You may also like...