Opiniestuk: Xbox series X vs Playstation 5

Het zal weinigen ontgaan zijn dat de ‘next-gen console oorlog’ momenteel op volle toeren draait. Nadat we eerder de showcase van Xbox hadden was het enkele dagen geleden de beurt aan Sony. Eindelijk weten we nu een prijs en releasedatum voor beide consoles. Maar voor welke console moet je nu gaan? Blijven we trouw aan één bepaald merk of durven we onze oogkleppen te openen en ook eens te spieken bij de concurrent? En komt er misschien nog een derde speler onverwacht uit de hoek?

Om het allemaal iets makkelijker te maken hebben wij een stukje geschreven over hoe wij de opkomende release van beide consoles tot op heden hebben ervaren. Wij duiden enkele pijnpunten aan en voordelen. Als gaming website staan we open voor alle platforms. Wij kopen beide consoles aan, maar we zullen in het begin misschien ook eerst een selectie moeten maken daar de eerste consoles snel uitverkocht zullen zijn.


Xbox is er als de kippen bij

Eén ding is enorm opvallend sinds er sprake is van de nieuwe consoles, namelijk dat Xbox continue het voortouw neemt. Xbox was de eerste die een sneak peak gaf van hun console, de eerste die bekend maakte hoe hun console is opgebouwd, de eerste die met een prijs en releasedatum over de brug kwam. Een gewaagde strategie, want wie de eerste zet plaatst loopt het risico om op een counter te lopen.

De reden waarom Xbox met deze strategie is afgekomen is omdat ze niet dezelfde fout willen maken zoals ze hebben gedaan bij de Xbox One. Na het succes van de Xbox360 was Xbox een beetje op hun lauweren gaan rusten. Ze dachten dat de volgende console zichzelf wel ging verkopen.
Echter niets was minder waar. Bij de release van de Playstation 4 en Xbox One bleek dat Playstation zich veel beter had voorbereid op de release. De Playstation was sneller voorhanden en de exclusives bij Playstation waren een heel stuk aantrekkelijker. De slogan ‘For the players’ was dan ook heel terecht.

Kortom Xbox heeft toen een uppercut van jewelste gekregen en daar zijn ze nooit helemaal van hersteld.


Is Sony klaar om de strijd aan te gaan?

Sony is momenteel de speler die de kat uit de boom aan het kijken is. Ze laten het initiatief heel graag aan Xbox. Misschien een beetje TE graag?

Wij hebben vooral het gevoel dat Playstation een beetje achter de feiten aan het aanlopen is. Ze proberen Xbox te pareren, maar ze hebben naar onze mening minder om Xbox mee te overtreffen. Integendeel het is Xbox die (op papier) Playstation aan het overtreffen is. Is het deze maal Playstation die te lang op hun lauweren is blijven rusten? Zo ziet het er momenteel toch naar uit. Dit is natuurlijk onze mening. Er zijn natuurlijk Playstation Exclusives waar we ook zeker naar uitkijken. Zo denken wij aan de nieuwe Spiderman, Horizon Zero Dawn, God of War, Deathloop, …

Als we even gaan terugkijken naar de showcase van enkele dagen geleden, dan kregen we te zien dat een boel PS4 titels speelbaar zullen zijn op de PS5 tijdens de release. We zouden als speler 18 PS4 titels beschikbaar krijgen bij het PS Plus abonnement.
Eerder deze week werd er bevestigd door Sony dat er enkel backward compability zal zijn voor Playstation 4 games. Games van de Playstation, Playstation 2 en Playstation 3 zullen niet speelbaar zijn.

Plaatsen we Xbox hiernaast, dan weten we nu al dat je op de Xbox Series X alle games die ooit zijn uitgekomen voor Xbox, zal kunnen spelen.


Wie heeft er de looks?

Als we verder gaan kijken naar het design van de consoles dan zie je twee compleet verschillende modellen staan. Hierbij gaat het voornamelijk om eigen smaak. Het design van de Playstation 5 is zeker uniek te noemen en de console zal zeker in het oog springen in de huiskamer. Xbox is dan iets soberder gebleven, zij houden het effectief bij hun box.

De controller van de PS5 is toch een beetje geëvolueerd vooral met de bedoeling om alles zo comfortabel mogelijk te maken. Bij Xbox is deze evolutie heel erg miniem, volledig te begrijpen want hun controller ligt enorm goed in de hand.

Wat er binnenin de consoles zit is vergelijkbaar. Op papier lijkt de Xbox Series X net iets krachtiger, de vraag is of wij daar iets zullen van merken als we aan het gamen zijn. Het verschil in grafische kracht zal weinig tot niet verschillend zijn. Ook al hebben we televisies die 4K ondersteunen, toch is het beeld vaak nog te klein om duidelijke verschillen te kunnen zien. Ga je echter in een cinema zaal spelen op groot scherm dan is de kans al groter dat je (minieme) verschillen zal kunnen waarnemen.

Het is de laatste jaren echter gebleken dat grafische pracht belangrijk is maar niet opweegt tegen een goede game met een sterk verhaal en veel gameplezier.


Playstation Plus vs Gamepass Ultimate

Eén van de grootste verschillen tussen Playstation en Xbox lijkt zich te vormen op het gebied van de software. Vroeger was Playstation enorm sterk op gebied van hun games en de exclusives. Dit was de grootste oorzaak waarom de Playstation 4 zo een succes was.

De tijd van de exclusives lijkt echter verleden tijd te worden. Sommige ontwikkelaars brengen games eerst uit op de ene console om dan over te stappen naar de rest van de consoles of pc.

De laatste maanden viel het enorm op dat xbox testpersonen aan het zoeken was om hun Xcloud gaming te testen. Blacky2210 was zelf één van de gelukkigen die aan de slag mocht met de Xcloud gaming. Het komt erop neer dat je kan gamen op een apparaat binnen of buitenshuis. Je bent bijvoorbeeld bezig aan het gamen op de xbox en je moet naar het toilet. Dan kan je de game perfect verder zetten op je tablet. Of je zit te wachten op de trein, dan kan je op je smartphone rustig doorgamen,… Ook al had de beta periode zeker nog zijn foutjes toch was Blacky enthousiast over het concept. Xcloud gaming heeft ons goed verrast. Het spelen op zich blijft zeer stabiel maar we moeten wel de bemerking maken dat dit afhangt van je apparaat. Bij het spelen op de Samsung S7 edge verliep de gamesessie zeer goed. Wanneer we overgingen naar een tablet verliep dit weer moeilijker omdat deze in processor en RAM niet voldoende sterk was.

Enkele hardware ontwikkelaars zijn ondertussen op de boot gesprongen en zijn volop bezig om controllers te maken voor de smartphone. Je kan een voorbeeld hier bekijken.

Ondertussen blijft Playstation trouw aan hun Playstation Store en de Playstation Plus. De PS Plus is een abonnement die je betaalt om online te kunnen gamen. Op zich werkt dit heel erg goed, maar vernieuwend kan je het zeker niet noemen.

De tegenhanger van Playstation Plus is de Xbox live gold. Maar met de komst van de Xbox Series X zal de gold formule volledig verdwijnen.

Microsoft concentreert zich nu op zijn Game Pass en Game Pass Ultimate. En nu komt de grote troef waarmee Xbox uitpakt. Met de nieuwe Game Pass zul je aan de slag kunnen gaan met meer dan 100 recente titels. Verder zouden de houders van een Game Pass automatisch genieten van de Xcloud systeem waardoor ze ook aan de slag kunnen op hun mobiele apparaten ( geen IOS ). Momenteel is er nog geen akkoord voor de Apple toestellen.

– EA Play komt eind van het jaar zonder extra kosten beschikbaar voor Xbox Game Pass Ultimate en Xbox Game Pass voor pc. Met EA Play krijgen leden direct toegang tot een verzameling van EA’s meest geliefde series en toptitels op console en pc, exclusieve in-game uitdagingen en rewards, speciale content voor leden en vroege tests van geselecteerde nieuwe games.

Kortom je zal moeten betalen om online te gamen maar daarnaast zal je de kans krijgen om een soort Netflix van games bij je abonnement te nemen. Ook al kennen we nog niet de definitieve abonnementsprijs lijkt dit toch een zeer sterk nummer van Xbox. Want ze brengen Xbox en pc nog dichter bij elkaar.

Hoe het juist in zijn werk zal gaan is naar onze mening nog niet volledig duidelijk. Zelf ben ik momenteel houder van een Game Pass Ultimate. Deze kost ongeveer 12,99 Euro per maand. Met deze ultimate krijg ik momenteel toegang tot een ruime bibliotheek van Xbox en PC games ( Windows Store ). Voor mij is dit een mooie aanwinst gezien we in ons gezin meerdere laptops hebben, gaming PC en Xbox One. Met één account kan ik zo binnen mijn gezin aan de slag met de games uit de bibliotheek.

Ik hoop dan ook dat deze schappelijke prijs behouden blijft bij de formule van de Xbox Series X. Als we vlug rekenen, dan betalen we normaal al een 50 à 60 Euro voor een live gold abonnement om enkel online te spelen en 2 games te krijgen per maand. Als je daar nog een 60 Euro bijbetaalt voor de gamepass, dan krijg je al deze extra content. Als ik voor mijzelf kijk, dan waren er Xbox en PC games in mijn Gamepass die ik het afgelopen jaar zeker zou gekocht hebben. Hierdoor heb ik toch flink wat Euro’s uitgespaard.

Wij zien alvast een mooie toekomst in het gebruik van de gamepass in combinatie met het EA assortiment mits de prijs natuurlijk schappelijk blijft. Zal dit abonnement interessant zijn vanaf dag 1? Dan denken wij dat dit niet voor iedereen zo zal zijn. Er komen nog geen exclusives op de pass vanaf dag 1. Het hangt wat af van je persoonlijke situatie. Dus maak zeker even de berekening.


Paniek in de rangen?

Voor mij is het sinds vandaag heel erg duidelijk geworden dat Sony geen duidelijke visie heeft voor de launch van hun nieuwe console. Na de showcase van afgelopen week werd de prijs en releasedatum bekend gemaakt maar wanneer starten de pre orders?
Dan zie je doodleuk 2 dagen later dat de pre orders op dezelfde dag starten…

Nee dit is geen goeie media campagne van Sony. Ze willen in allerijl hun pre orders vroeger openstellen dan die van Xbox in de hoop dat ze meer consoles zullen verkopen. Het is echter helemaal niet zeker dat diegene die pre orderen effectief hun console op de dag van de launch zullen hebben. Geruchten doen de ronde dat er bij de launch 4 miljoen minder consoles beschikbaar zullen zijn dan eerst gedacht. De slechte communicatie omtrent de launch en de onduidelijke afspraken omtrent de pre orders doet veel vragen rijzen bij de gamers.

Er heerst alvast veel chaos online inzake de pre orders. Bepaalde shops hebben wereldwijd al hun shops open gezet zonder de juiste communicatie. Online heerst er momenteel een grote frustratie daaromtrent.

Zelf Xbox gaf een speldenprik richting Sony via de sociale media. Zij lieten weten wanneer de pre orders exact van start zullen gaan zodat iedereen zich hierop kon voorbereiden.

Sony gaf op 19/09/2020 zijn fouten toe en richtte zijn excuses naar de gamers. Wij kijken alvast uit naar 22 september of Microsoft de situatie iets beter zal aanpakken. Voorlopig kunnen wij hier nog geen antwoord op geven.


HATERS GONNA HATE

Ons opiniestuk is momenteel pro Xbox, dat steken we niet onder stoelen of banken. Zullen we hiermee iedereen overtuigen? Zeker niet. Er zijn altijd fanboys of  personen die nu eenmaal bij één merk blijven. Bovenstaand stuk is dan ook onze bescheiden mening en wij geven enkel de feiten mee.

Welke console zal uiteindelijk de beste keuze blijken? Geen enkel idee. Momenteel hebben wij het vooral over de reclame campagne voor de launch en de voorbereidingen die getroffen worden voor de next-gen. Hierbij lijkt Xbox toch de duidelijke winnaar te worden.

Nog niet overtuigd? Misschien helpt het volgende dan wel.

Om het trouwens nog even over de derde speler te hebben die genoemd wordt in de inleiding. De laatste cijfers van Nintendo werden onlangs bekend gemaakt. Hierbij werd het duidelijk dat Nintendo aan een nieuwe console aan het werken is. Nu al een opvolger voor de Switch? Neen, dat niet. Nintendo is zelf aan het kijken om de levensduur van de Switch nog een stuk te verlengen want de vraag om hun console is nog nooit zo hoog geweest als nu. De kans dat Nintendo aan een nieuwe handheld aan het werken is lijkt ons veel reëler.

 

Conclusie

Pro

 • Digitale versie 100€ goedkoper
 • 18 games bij PS Plus abonnement
 • Meer (tijdelijke) exclusives

 

Pro

 • Heel sterke media campagne
 • Op papier de sterkere console
 • Game pass brengt Xbox,Pc en cloud gaming dichter bij elkaar
 • Er is een goedkopere versie beschikbaar (Series S)
 • Bethesda Studios wordt van Xbox
Contra

 • zwakke media campagne
 • weinig vernieuwend
 • enkel backwards compability met ps4
 • beperkt oplage beschikbaar bij release
Contra

 • nog weinig bekend omtrent hun game pass (ultimate)
 • minder exclusives + laat gepland
FacebooktwitterredditpinterestmailFacebooktwitterredditpinterestmail

youtubeinstagramyoutubeinstagram

Over

Gamen is altijd een onderdeel geweest van mijn leven. Al van mijn kinderjaren was ik onmiddellijk in de wolken toen ik in het jaar 1989 kennis maakte met mijn eerste game "Tetris" op de toenmalige Game Boy. Samen met Goofy086 speelden wij al in split screen op de eerste versie van de Playstation op een kleine beeldbuis. Doorheen de jaren is er een grote evolutie ontstaan in de wereld van het gamen. Wij zijn opgegroeid, hebben een familie gesticht en we zijn vader geworden. Echter één ding is niet veranderd en dat is de liefde voor het gamen. Als de kinderen en de vrouw gaan slapen zijn, is er een grote kans dat je mijzelf en Goofy nog online kan vinden.

You may also like...